Naša filozofija

Naša tvrtka posluje od 1957. godine i od tada pa sve do danas naš je cilj, sa svakim gutljajem Biotta soka, čovjeku vratiti jedan djelić prirode. Pritom prvenstveno vodimo računa o ekološkim smjernicama u proizvodnji, standardima kvalitete, te o užitku.
Kada govorimo o troškovima kvalitete, odbijamo masovnu proizvodnju eko proizvoda: želimo pretočiti zdravu, izvornu prirodu u svaku pojedinačnu bocu Biotte. Stoga aktivno sudjelujemo u procesu proizvodnje naših sokova, od sadnje voća i povrća pa sve do punjenja boca. Tako primjerice uskom suradnjom s lokalnim proizvođačima koji se bave ekološkim načinom uzgoja kontinuirano unapređujemo rad na eko – poljoprivrednim imanjima. Naši partneri potiču proizvođače eko proizvoda u drugim zemljama da voće i povrće nastavljaju uzgajati na ekološki način.
Priznati nacionalni i međunarodni certifikati, kao primjerice Bio Suisse i slični, jamče kontroliranu kvalitetu naših proizvoda, kao i procesa proizvodnje.

Za dobrobit čovjeka

U našim se sokovima skriva ono najbolje što nam se nudi iz voća i povrća. Našim ćemo klijentima rado objasniti o čemu je riječ i to na licu mjesta, tijekom berbe.
Primjerice, puno smo razmišljali o tome na koji način možemo u idealnom omjeru kombinirati prirodne osobitosti voća, gomolja i korijenja. Na taj smo način osmislili vrijedne mješavine sokova, kao i cijeli Wellness – paket za tjednu konzumaciju soka. Iako možda zvuči malo staromodno – za zdravlje i vitalnost čovjeka dajemo sve od sebe. Sa svakom bocom Biotta soka u svijet šaljemo djelić ugodnog okusa prirode, a možda čak i gutljaj životne radosti.
Više od prirode ne stane niti u jednu bocu.

Naša osnovna načela

Naši sokovi su:

  • 100% prirodni
  • 100% iz ekološkog uzgoja
  • od 100% neposredno cijeđenog soka, ne koristimo koncentrate
  • bez dodatka šećera (sadrže prirodni šećer iz voća)
  • bez dodataka boja, konzervansa i aroma
  • bez dodataka vitamina (voće i povrće sadrži vlastitu količinu vitamina)

Povratak na početak

Povijest

Godine 1957. još nisu postojale nikakve smjernice o ekološkom načinu uzgoja, niti potvrde niti certifikati. Ali je već postojao, primjerice, Biotta sok od mrkve. Naša tvrtka, koja se tada još zvala “Gemüsebau AG Tägerwilen” (˝Povrćarstvo Tägerwilen d.d.˝) jedan je od prvih poljoprivrednih pogona za proizvodnju u Švicarskoj koji je od početaka bio usmjeren isključivo prema ekološkom uzgoju.
Od 1961. godine polažemo sve naše nade u budućnost ekološkog uzgoja za kojeg jamčimo i svojim imenom: Biotta. Odlučno se suprotstavljamo instant kulturi i to sve šarenijom paletom povrtnih i voćnih sokova koji su 100% prirodno čisti i 100% iz ekološkog uzgoja.

Najvažniji događaji u eko priči o uspjehu Biotte:

1931. godine je osnovano “Gemüsebau AG Tägerwilen”
 
1951. godine pogon prelazi isključivo na ekološki uzgoj te time postaje jedan od prvih eko pogona u Švicarskoj
 
1957. godine je proizveden prvi sok od mrkve iz ekološkog uzgoja koji je ujedno prvi Biotta sok uopće. Iste je godine sok punjen u boce te pušten u prodaju.
 
1961. godine proizvodnju soka preuzima dr. Hugo Brandenberger. Kao pionir u tom poslu, on je uvjeren u budućnost ekološkog uzgoja. Više od četrdeset godina se uspješno bavio ekološkim uzgojem i proizvodnjom soka, a razvijao je i sve bogatiji asortiman povrtnih i voćnih sokova.
 
2005. godine dr. Hugo Branderberger kreće u potragu za najprikladnijim nasljednikom te svoj pogon za proizvodnju soka prodaje tvrtci koja se bavi proizvodnjom napitaka Thurella AG, iz istočne Švicarske.
 
2011. godine prirodno čisti Biotta sokovi postaju jedan od najvažnijih proizvoda tvrtke Thurella. Iste se godine na tržište plasiraju i noviteti, poput Biotta PUR i Biotta Energy soka.
 
2012. godine Biotta preuzima tvrtku Traktor Smoothies iz Züricha. Od tada Biotta pod markom Traktor proizvodi i eko smoothie.
 
2014. godine na tržište plasiraju Biotta Veggies sokove, koji stoje u rashladnim vitrinama u trgovini te Biotta prvi puta ulazi u kategoriju hlađenih proizvoda.
 
Povratak na početak

Naši poljoprivrednici

Naše poljoprivrednike odlikuje više desetljeća iskustva u ekološkom uzgoju povrća, velika predanost svome poslu te ljubav i smisao za detalje. Oni iz plodnih oranica, koje obrađuju s puno ljubavi i strpljenja, vade svaku pojedinu mrkvu, rotkvicu, krumpir ili celer koji Biotta sokovima daju izvoran i izuzetno aromatičan okus neusporediv s drugima.
Eko povrće od kojeg se dobivaju naši sokovi potiče iz predjela gdje vladaju povoljni klimatski uvjeti za proizvodnju istih, točnije neposredno uz Biotta proizvodni pogon koji se nalazi na južnome ušću Bodenskog jezera. To znači: kratak, direktan put s oranice u bocu. Pritom je izuzetno bitno planiranje vremena, odnosno savršen ˝tajming˝, budući se svježi proizvodi koji se sezonski beru, moraju obraditi u roku od nekoliko sati nakon berbe.
S našim eko poljoprivrednicima održavamo pravedan partnerski odnos. Mi se zalažemo za eko uzgoj u Švicarskoj te smo pouzdan partner proizvođačima s kojima sklapamo ugovor o suradnji i koje osobno poznajemo. S njima njegujemo dugogodišnju suradnju, te smo u tom smislu za visokovrijedne proizvode iz prirode spremni platiti pravednu cijenu. Pravedna trgovina (˝Fair Trade˝) za nas počinje neposredno pred vlastitim vratima u Tägerwilenu (Thurgau).

Povratak na početak

Proizvodnja

˝Svježe s oranice u bocu˝. Vođeni ovom mišlju o kvaliteti, naši se visokokvalitetni proizvodi obrađuju pomoću najmodernije tehnologije. S ciljem očuvanja okoliša, jedan se dio povrća sadi i prerađuje u Tägerwilenu (TG) i njegovoj okolici.

  • Slika proizvodnog procesa

 

proces-proizvodnje

 

Povratak na početak

Ekološka poljoprivreda

Ciklus ekološkog uzgoja

ekoloska-poljoprivreda

Povratak na početak

Kvaliteta

Kako bismo mogli proizvesti visokovrijedne eko sokove, veliku pozornost pridajemo segmentima istraživanja, razvoja i osiguranja kvalitete. Pritom se u prvome planu ne nalazi isključivo razvoj novih proizvoda, već konstantan rad na poboljšanju postojećih sokova. U želji kako bismo našim klijentima mogli ponuditi samo najbolju kvalitetu, u našoj smo tvrtki razvili poseban odjel koji je odgovoran isključivo za razvoj i kvalitetu Biotta sokova. Čim se dobiju prvi rezultati recepture novog soka, isti se degustira, potom slijedi rasprava nakon koje se daje konačan sud. Na taj smo način sigurni da su u obzir uzeta razna mišljenja koja utječu na konačan ishod.

Ali i tijekom same proizvodnje soka postoje brojni poslovi koje treba obaviti. Svaka faza proizvodnog procesa se tijekom cijelog postupka prerade sustavno nadgleda i redovito kontrolira. Na taj se način pravovremeno mogu otkriti i otkloniti eventualni nedostaci u kvaliteti.

Također, proizvodni proces, kao i osiguranje kvalitete, sustavno kontroliraju i vanjski stručnjaci.

Certifikati

Švicarska agencija za eko nadzor, certificirana od strane bio.inspecta AG, CH-BIO-006, www.bio-inspecta.ch

Švicarska agencija za eko nadzor, certificirana od strane bio.inspecta AG, CH-BIO-006

www.bio-inspecta.ch

Bio.inspecta kontrolira i certificira ekološke proizvode prema švicarskoj Eko odredbi, Eko odredbi Europske unije, kao i prema Bio Suisse načelima. Bio.inspecta je osnovana s ciljem pružanja jamstva za neutralnu, neovisnu i vjerodostojnu kontrolu, kao i certificiranje eko proizvoda. Kontrolu i certificiranje jednog proizvoda nikada ne vrši ista osoba.

Bio Suisse, www.bio-suisse.ch

Bio Suisse

www.bio-suisse.ch

Bio Suisse je matični savez švicarskih, tzv. Knospe* – pogona (njem. die Knospe – pupoljak) te vlasnik zaštićene marke Knospe. Nositelji su oko 5500 Knospe ratara i Knospe vrtlara, koji su organizirani u 32 članske organizacije.
Bio Suisse organizira i vodi razvoj ekološke poljoprivrede u Švicarskoj. Knospe, marka švicarskih eko proizvođača i njihovih eko proizvoda, jamči pridržavanje smjernica propisanih od Bio Suissea, a samim time i vrlo visok standard u proizvodnji eko proizvoda u cjelokupnom poljoprivrednom pogonu, kao i svim odjelima koji su s njime povezani.

EU- Eko-Odredba, http://ec.europa.eu/agriculture/organic

EU ekološka poljoprivreda

Zakonodavstvo

Budući da je ekološka poljoprivreda postajala sve važnija, 1991. godine je donesen zakonodavni okvir čiji je cilj podupiranje tog novog trenda u poljoprivrednim proizvodima. Od 1992. godine EU-EKO regulativa uređuje ekološku poljoprivredu (EU 834/2007). Ovom su Uredbom, koja je obvezno pravo u svim zemljama članicama Europske unije, određeni minimalni uvjeti za proizvodnju i kontrolu eko proizvoda.

FSSC 22000

FSSC 22000

www.fssc22000.com

FSSC (Food Safety System Certification 22000) je norma koja jamči sigurnost u proizvodnji živežnih namirnica. FSSC 22000 se temelji na jednoj od ISO normi te je dozvoljena od strane GFSI (Globale Food Safety Initiative).

ISO Certification, www.iso.org

ISO Certifikati, www.iso.org

www.iso.org

ISO certifikat potvrđuje da se određena tvrtka u proizvodnji neprestano vodi smjernicama koje udovoljavaju zahtjevima klijenata te da sustavno radi na poboljšanju čiji je cilj podizanje kvalitete.

Povratak na početak

Tim

U Biotta timu radi oko 70 ljudi – od knjigovođe pa sve do prehrambenog tehničara. Tu se, u kući gdje je izvorno osnovana naša tvrtka, svakodnevno rađaju nove ideje koje se u proizvodnom pogonu odmah provode u djelo. Svi zajedno usko surađujemo, a sve s ciljem da bismo našim kupcima mogli ponuditi samo najbolje Biotta sokove.

 

Povratak na početak